24/12/1969
In gesprek met de burgemeester van Roerdalen
7 maart 2019
Vandaag ben ik in gesprek met Monique de Boer-Beerta, burgemeester van Roerdalen, de gemeente van het kleine geluk. Monique en ik zaten bij elkaar in de klas op de basis- en de middelbare school. Het mes snijdt aan twee kanten: bijpraten met een vriendinnetje van vroeger combineren met mijn passie voor geluk en positief leiderschap. Ik ben nieuwsgierig.
“Monique, hoe is dat allemaal zo gekomen, die aandacht voor geluk in Roerdalen?”
Het begon met het vinden van een logo voor onze activiteiten op het gebied van toerisme en recreatie. Dat werd ‘Klein geluk uit Roerdalen’. Kleinschaligheid en genieten van kleine dingen is namelijk onze lokale kracht. Toen wij dit voor het toerisme op de kaart hadden gezet, werden we benaderd door Leo Bormans. Hij is ambassadeur in geluk en hij vroeg ons hoe we het zouden vinden om het thema geluk breder neer te zetten in het gemeentebeleid. Dat sprak ons direct aan, we hebben er geld voor uitgetrokken en zijn aan de slag gegaan.
Aan alle inwoners is gevraagd hun ‘Kleine Plekken van Geluk’ te nomineren. We werden overspoeld door de reacties. Blijkbaar sloeg dit aan. Er zijn 25 plekken geselecteerd. Op deze plekken kunnen mensen alleen of in groepsverband geluksopdrachten uitvoeren. Voor kinderen zijn er speciale kindergeluksplekken. Kasteel Aerwinkel biedt een geluksworkshop aan onder leiding van een gelukscoach.
Is iedereen in Roerdalen nu gelukkig?
Nee, natuurlijk niet. Ook hier worden mensen ziek of verliezen een dierbare. Waar het wel om gaat is dat we stil staan bij wat ons gelukkig maakt en dat we dat delen. Dan komt er contact tot stand tussen de mensen onderling. Contact en meedoen in de eigen leefomgeving is een belangrijke factor voor welbevinden en geluk en dat stimuleren we. Twintig maart is de internationale dag van het geluk. In Roerdalen zorgen inwoners, ondernemers en verenigingen samen voor een hele week vol activiteiten waarbij de gemeente helpt. Er is van alles te doen: een gelukscafé, een honden-gelukswandeling, kunst proeven, een lezing in het klooster, een workshop werkgeluk, diversiteit en geluk en zo voort. Hiermee raken bewoners elkaar en dat zorgt voor sociale en maatschappelijke verbindingen.
Wat betekent geluk voor jou? Waar word jij gelukkig van?
Er zijn heel veel dingetjes: de bloemen die geuren, de hond, de kinderen, s ‘avonds een borrel met mijn partner. Toch krijg ik de meeste inspiratie van andere mensen. Ik was niet gelukkig toen ik alleen achter mijn computer mezelf moest inspireren. Of ik nu een bruidspaar feliciteer of dat ik achter de harmonie aan loop, dat zijn voor mij de mooie momenten.
Jij maakt hoogtepunten van mensenlevens mee en dan sta je ook nog voorop.
(lachend) Ja, Iemand moet het defilé afnemen en de VIP spelen.
Wat is het effect van deze geluksbeweging?
Dat iedereen meedoet. Je ziet het aan al de initiatieven uit de gelukskrant, maar ook de ondernemers zijn enthousiast. Een slijterij die een gelukslikeur aanbiedt in een prachtige verpakking. Bij snoepwinkel Marie-Anne in Posterholt kunnen kinderen op de geluksdag snoephartjes in een zakje ophalen om door te geven aan een dierbare. Omdat het goed is om geluk te delen. Een prachtig idee dat aanslaat: er stond een rij tot ver buiten de deur.
We willen bijdragen aan het geluk van onze inwoners. We faciliteren dat iedereen meedoet in de samenleving. De geluksplekken en gelukscoaches zijn één manier om verbinding tot stand te brengen, daarnaast willen we als gemeente een respectvolle en gelijkwaardige gesprekspartner zijn. We hebben geregeld bijeenkomsten waarin we in gesprek zijn met de burgers, bijvoorbeeld over een bestemmingsplan. Daarmee bevorderen we zelfsturing en hopen we dat het vertrouwen in elkaar en in de overheid groeit.
Ook binnen de ambtelijke organisatie werken we vernieuwend. We vertalen onze kernwaarden naar de dagelijkse praktijk waarbij we onze aandacht richten op het beste van onszelf of van onze organisatie. Zo ontdekken we steeds meer van het goede. Echt niet iedereen hier staat te juichen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Daar gaat het ook niet om. Waar het wel om gaat, is dat we met de goede dingen bezig zijn. En dat we elkaar aandacht geven. We hebben ook een gelukscoördinator die hieraan bijdraagt. Hij voert geluksgesprekken. Onze mensen vinden die aandacht fijn.
Een ander effect is dat we onze aanpak verspreiden. Het is een beweging aan het worden. Ook de gemeenten Schagen, Tiel en Eindhoven zijn bezig met geluk. Veel meer mensen willen aan deze beweging meedoen.
Wat is jouw specifieke bijdrage?
Ik bezoek bijvoorbeeld echtparen die hun gouden of diamanten bruiloft vieren. In plaats van een algemeen praatje te houden, probeer ik mij echt te verdiepen in de mensen. Ik vraag hen een voorwerp te kiezen dat iets vertelt over wie ze zijn en daar praten we over. Dan raak je diepere lagen en ontstaat er een waardevolle verbinding. Het voorwerp gaat ook mee op de foto. Dat levert een levendiger beeld op dan een standaard staatsieportret. Ook wat de aankleding van het gemeentehuis betreft hebben we nagedacht over de inbreng van inwoners. We hebben alle kunst die er was de deur uit gedaan en vervangen door prachtige afbeeldingen van natuur rondom Roerdalen. Zoals bijvoorbeeld deze foto van het donkere pimpernelblauwtje, een zeldzame vlinder die in Nederland alleen in Roerdalen voorkomt. |
Wat hier allemaal gebeurt vraagt leiderschap, positief leiderschap. Ben jij een positief leider?
Ik denk van wel, ik probeer positivisme uit te stralen, ik ben ook heel blij, omdat ik ook echt gelukkig ben in Roerdalen. Ik vind relativeringsvermogen belangrijk en humor. Dat probeer ik hier op de werkvloer te brengen. Ik ben bezig de mensen ervan bewust te maken dat ze niet 24 uur per dag die mail maar te pas en te onpas moeten gebruiken. Er is altijd wel wat te mailen. De één begint om 7 uur, de ander is ’s avonds om 11 uur nog niet uitgewerkt tot in het weekend toe. Ik vind het belangrijk dat mensen af kunnen schakelen. Mijn wens is om in ieder geval 1 dag per week rust te hebben. En ik spreek daar mensen ook op aan: “Deze mail had je ook de eerst volgende werkdag kunnen verzenden, dat is wel zo prettig voor de ontvanger”. Het kan niet zo zijn dat we een 24-uurs bedrijf worden met elkaar en dat we daardoor mensen over de kling jagen. Aandacht en ruimte voor je gezondheid en je privéleven hoort immers ook bij een gelukkig leven!
Christel Paulich
Maart 2019